Mistä kesäihottuma johtuu?
Kesäihottumaa on tutkittu useita vuosia ja vieläkään ei ole varmaa tietoa, miksi toiset hevoset kärsivät siitä ja saavat voimakkaita oireita. Se on allerginen reaktio polttiaisen puremiin ja sen syljen allergisoiviin aineisiin. Myös hevosen perintötekijöillä on todettu olevan vaikutusta kesäihottuman saamiseen. Kesäihottuma aiheuttaa hevoselle epämukavuutta ja kutinaa. Hevonen yrittää hangata kutisevia kohtia ja ihon rikkoutuessa tuloksena on tulehdus.
Polttiaisia esiintyy Suomessa aaltoina ja esimmäinen on yleensä toukokuun lopulla ja toinen aalto heinäkuun lopulla. Aika saattaa vaihdella ilmojen mukaan muutamalla viikolla. Polttiaisia voi esiintyä joskus jo maaliskuussa.
Kesäihottumaa ei voi parantaa, mutta oireita voidaan lievittää todella tehokkaasti ja aloittaa ennaltaehkäisy jo aikaisin keväällä.
Kesäihottuman oireet
Kesäihottuman oireet vaihtelevat hevosten välillä, mutta yleisimpiä merkkejä ovat:
- Kutina: Hevonen raapii, hankaa tai puree ihoaan voimakkaasti kutinan lievittämiseksi.
- Ihotulehdus: Iho voi muuttua punaiseksi, turvota ja muodostaa rakkuloita tai haavaumia jatkuvan raapimisen seurauksena.
- Karvanlähtö: Kesäihottuma voi aiheuttaa karvanlähtöä tai tuppoutumista niillä alueilla, joissa iho on eniten ärtynyt.
- Ärsyyntynyt käytös: Hevonen voi olla levoton, hermostunut tai ärtyisä kutinan vuoksi.
Kesäihottuman hoitomahdollisuudet, mikä auttaa hevosen kesäihottumaan?
Kesäihottuman hoitoon kuuluu useita toimenpiteitä, jotka voivat auttaa lievittämään oireita ja parantamaan hevosen mukavuutta.
- Suojautuminen ja torjunta: Käytä hyönteiskarkotteita sekä hyönteisloimia tai allergialoimia, jotka auttavat estämään hyönteisten puremia ja vähentävät kutinaa.
- Ruokinta: Tarkista hevosesi ruokinta ja harkitse allergeenien poistamista. Tutkimukset osoittavat, että Omega-rasvahappot hillitsevät soluissa tapahtuvaa allergista reaktiota. Esimerkiksi pellavan sisältämä rasvahappokoostumus on todettu varsin toimivaksi. Hevosen ruokinnassa kannattaa katsoa myös kivennäistä sekä eri vitamiinien vaikutus ihoon sekä vastustuskykyyn. Näitä ovat sinkki, seleeni ja E-vitamiini.
- Ihonhoito: Pidä hevosen iho puhtaana ja kuivana. Pese ihoa hellävaraisella hevosten shampoolla ja käytä rauhoittavia voiteita tai hoitotuotteita kutinan ja tulehduksen lievittämiseksi.
- Lääkehoito: Eläinlääkäri voi suositella erilaisia lääkehoitoja, jotka auttavat vähentämään kutinaa ja tulehdusta. Sekä vie tarvittaessa kivun, jos iho on rikki.
Ennaltaehkäisy
Vaikka kesäihottumaa voi olla vaikea täysin estää, on olemassa joitakin keinoja, joilla voit auttaa vähentämään sen esiintymistä. Loimet ja suojavarusteet on hyvä pitää kunnossa ja uusia säännöllisesti. Käytä UV-suojaavia loimia ja hyönteismaskia hevosellesi ulkoillessa. Hevosen elinympäristöön vaikuttaminen eli pidä talli ja tarha puhtaina poistamalla kasveja, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Varmista myös, että hevosella on pääsy riittävään varjoon ja raikkaaseen veteen. Harkitse myös hevosen siirtämistä kokonaan toiseen paikkaan mikäli laidunalueen hyönteiset aiheuttavat hevoselle pahat oireet.
On tärkeää muistaa, että jokainen hevonen voi reagoida eri tavalla kesäihottumaan. Kesäihottuma voi olla haastava vaiva hevoselle, mutta asianmukaisella hoidolla ja ennaltaehkäisyllä voit auttaa hevostasi tulemaan paremmin toimeen kutinan kanssa.
Pahentaako aurinko kesäihottumaan?
Kesäihottuman paheneminen auringosta johtuu usein siitä, että auringonvalo voi lisätä kutinaa ja ihon tulehdusta. Auringon UV-säteily helposti ärsyttää jo valmiiksi herkkää ihoa ja aiheuttaa lisää oireita. Lisäksi auringonvalo voi vaikuttaa ihon immuunijärjestelmään ja pahentaa allergista reaktiota. On suositeltavaa suojata hevosen iho auringolta, jos se kärsii kesäihottumasta.
Käytä UV-suojaavaa loimea tai laita hevonen varjoon auringon ollessa voimakkaimmillaan. Vältä pitkiä aikoja auringossa ja harkitse ulkoilun ajoittamista auringonnousun tai -laskun aikaan, jolloin auringon säteily on vähemmän intensiivistä. Muista kuitenkin, että jokainen hevonen voi reagoida eri tavalla, joten on tärkeää seurata hevosesi oireita.
Tuotteita kesäihottuman ja kutinan hoitoon:
Pesu ja hoitoaineet
Ruokinta: rehut ja öljyt
Norra Sankari -täydennysrehun raaka-aineet on huomioitu erityisesti kansallisrotumme Suomenhevosen tarpeita. Norra Sankari sisältää kivennäisiä ja vitamiineja, sekä Omega-rasvahappoja sisältäviä kasvirasvoja. Kesäihottumasta kärsivien hevosten ruokintaan kannattaa kiinnittää huomiota jo alkukeväästä, jotta hevoselle saadaan paras mahdollinen apu polttiaisten saapuessa.
Hyönteismaskit ja ihottumaloimet