Hevosen nivelet ovat avainasemassa hevosen liikkumisen ja suorituskyvyn kannalta. Nivelet pitävät luuston kasassa, niiden hyvä kunto auttaa hevosta liikkumaan oikein ja kivuttomasti. Niveltulehdukset ja –sairaudet vaikuttavat hevosen elämänlaatuun ja työskentelykykyyn. On tärkeää ymmärtää hevosten nivelten anatomiaa, hoitotapoja ja sairauksien syntymisten ennaltaehkäisykeinoja.

hevosen niveletMistä hevosen nivelet koostuvat?

Hevosten nivelet koostuvat kärjistetysti luista, rustoista, nivelsiteistä ja nivelkapseleista. Nivelet yhdistävät aina kahta tai useampaa luuta ja antaa niille mahdollisuuden liikkua. Luut muodostavat nivelrakenteen perustan ja tarjoavat nivelille tukirakennetta ja lujuutta. Luiden nivelpinnoilla on nivelrustoa, joka myös hieman keventää nivelten tärähdyksiä.

Nivelkapseli tai toiselta nimeltään nivelpussi ympäröi niveliä ja pitää ne yhdessä. Nivelkapselin ulkopuoli suojaa nivelen osia ja sisäpuoli, jota kutsutaan nivelkalvoksi, erittää nivelnestettä, joka voitelee niveliä. Nivelneste mahdollistaa luiden liikkumisen, niiden kuitenkaan hankaamatta toisiaan. Nivelneste estää samalla nivelpintojen kulumista.

Miten nivelet toimivat?

Nivelen ympärillä on rustoa. Rusto on elävää kudosta, joten se pystyy muovautumaan siihen kohdistetun paineen alla. Kun nivel liikkuu se kohdistaa rustoon painetta, samalla puristaa rustoa hieman kasaan ja vapauttaen nivelnestettä. Kun ruston paine poistuu, se palautuu entiseen muotoonsa ja imee samalla nivelnestettä takaisin itseensä. Liikkumisen johdosta nivel saa tarvitsemansa ravintoaineet.

Nivel saa siis ravintoaineita vain liikkuessaan. Rauhallinen ja tasainen liike ylläpitää nivelnesteen liikettä ja varmistaa nivelten ravintoaineiden saannin, jolloin nivel voi hyvin. Jos nivel ei liiku tarpeeksi ja sen kautta saa ravintoaineita, nivel kuivuu ja surkastuu.

Tärkeänä nivelten tukijana on lihakset. Lihakset nivelten ympärillä suojaavat sitä kovilta iskuilta ja tärähdyksiltä sekä auttavat niveltä toimimaan oikealla tavalla. 

Mikä heikentää ja vaurioittaa hevosen niveliä?

Hevosen huono lihaksisto, ylipaino, liian vähäinen liikunta tai liikarasitus vaurioittaa niveliä. Väsynyt tai muuten heikko lihas helposti ohjaa niveltä toimimaan väärin ja tällöin nivelen liikerata muuttuu, aiheuttaen vaurioita. Ylipaino-ongelmat eivät ole hevosen terveydelle muutenkaan hyvä asia, se myös kuormittaa niveliä normaalia enemmän.

Liikarasitus altistaa nivelen luonnollista suuremmalle rasitukselle, jolloin hevonen ei itse pysty valmistamaan riittävästi nivelten palautumiseen ja parantumiseen pakollisia ravinneyhdisteitä. Jos hevosen nivelet eivät saa rasituksen jälkeen tarpeeksi ravintoa, nivelelle aiheutuu vauriota ja rustossa käynnistyy tulehdustila. Toisaalta liian vähäinen liikunta on myös haitallista nivelille ja voi aiheuttaa tulehdusta.

Myös huonot kentän-, karsinoiden- ja tarhojenpohjat ovat omiaan aiheuttamaan nivelille vaurioita. Huonoilla pohjilla niveleen kohdistuu vääränlaista painetta. Paine ei näin jakaudu tasaisesti ja kipeyttää niitä. Liian pehmeä pohja aiheuttaa ylimääräistä rasitusta jänteille, jotka sijaitsevat nivelten kanssa lähekkäin. Kova pohja, joka ei jousta liikkeen mukana aiheuttaa toistuvalla käytöllä nivelrustoihin vaurioita.

Joskus hevosella saattaa olla nivelen asento väärä luonnostaan. Väärää asentoa ei varsinaisesti voi korjata, mutta niveltä voidaan tukea kengityksellä, hyvällä lihaksistolla ja oikeanlaisella liikunnalla. Kengityksellä (kavion asento) on suuri vaikutus nivelten toimintaan. Vääränlainen kengitys, joka kääntää jalkaa huonoon asentoon tai kohdistaa painetta epätasaisesti nivelille, aiheuttaa kulumaa nivelelle ja kipua hevoselle sen liikkuessa.

Nivelrusto voi vaurioitua tapaturmassa kuten kaatumisen tai potkun seurauksena. Tapaturman jälkeen on tärkeää tarkkailla parantumista myös nivelten osalta, seurata kavion asentoa sekä jalan liikeratoja. Jotta nivel palautuu ennalleen se vaatii liikkuttelua sekä rasitusta.

Yleisimmät hevosilla esiintyvät nivelsairaudet

Jopa noin 60% hevosten erilaisista tuki- ja liikuntaelinsairauksista on nivelvaivojen aiheuttamia. Yleisimpiä nivelsairauksia hevosilla on mm. niveltulehdus, nivelrikko ja osteokondroosi.

Hevosen niveltulehdus (Artriitti):

Jos nivelissä tapahtuu muutoksia tai vauriota se aiheuttaa tavallisesti tulehdusreaktion alueelle. Niveltulehduksen voi aiheuttaa monikin asia, mm. hevosen ikääntyminen, niveleen kohdistuva isku, repeytymä tai murtuma, nivelreuma ja liikarasitus. Niveltulehdus voi myös tulla esiin jonkin muun sairauden jälkitautina. Niveltulehduksessa nivelkalvo ja mahdollisesti nivelkapseli on tulehtunut.

Niveltulehduksen oireet:

  • Hevosen muuttunut käytös
  • Haluttomuus liikkua tai tehdä töitä
  • Ontuminen
  • Turvotus ja nesteen kertyminen alueelle
  • Jäykkyys
  • Lämpö

Niveltulehdukset ovat siitä hankalia, pienet nivelvauriot (mikrovauriot) voivat olla piileviä ja näin pitkään täysin huomaamattomia. Kun vauriot lisääntyvät vaivat tulevat esille ja voivat olla siinä vaiheessa huomattavasti pahempia. Tämän takia, kun huomaa muutosta hevosen liikkumisessa kannattaa toimia heti, jotta vauriot eivät pahene ja hoito voidaan aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Niveltulehduksen hoito:

  • Tärkeimpänä nopea toiminta, ammattitaito ja kokonaisvaltaisuus
  • Hyvänä kotihoitona on kylmäys ja lepo
  • On kuitenkin hyvä viedä hevonen tarkastettavaksi ja saada eläinlääkäriltä ohjeet tulehduksen hoitoon 
  • Tulehduksia voidaan hoitaa lääkityksellä kuten nivelten piikityksellä ja/tai tulehduskipulääkkein, joka on melko yleistä varsinkin kilpailevilla hevosilla
  • Nivelten tukemiseksi ja samalla vähentäen niveltulehduksen riskiä, voidaan hevosen ruokavalioon lisätä niveliä tukevia ravintoaineita

Nivelrikko (Osteoartriitti):

Nivelrikko on niveltä rappeuttava sairaus. Vaikka nivelrikon alkuperäistä syytä ei tiedetä, eikä siihen ole sitä täysin parantavaa tai korjaavaa hoitoa, oireita ja sen tuomaa kipua voidaan merkittävästi lieventää. Nivelrikko tarkoittaa nivelruston vauriota.

Nivelrikon oireet ovat niveltulehduksen oireiden kaltaisia. Usein hoitamaton niveltulehdus johtaa nivelrikkoon, jolloin oireet voimistuvat ja tulevat selkeämmin esiin. Niveliin kohdistuvan rasituksen ja tulehduksien hoito on tärkeää, sillä nivelrikko on kroonista kipua aiheuttava sairaus ja yleinen syy hevosen pois jättämiseen kovasta treenistä.

Niveltulehduksen edetessä nivelrikkoon on hyvä olla yhteydessä eläinlääkäriin, joka osaa kohdistaa oikean paikan ja kertoa sopivat hoitokeinot. Eläinlääkärin kanssa nivelrikon etenemistä ja sen hoitoa voidaan seurata ja suunnitella, jotta sitä voidaan hoitaa tehokkaimmin.

Osteokondroosi

Ostekondroosi on merkittävin nivelensisäisten irtopalojen aiheuttaja hevosilla. Osteokondroosi on ruston ja luun kasvuhäiriö, joka voi ilmetä erityisesti nivelruston alla olevassa luussa. Ostokondroosi on yleisempi varsoilla ja nuorilla hevosilla, kun nivelten kehitys ja kasvu on vielä kesken.

Osteokondroosin syntymiseen ei ole yhtä syytä, mutta siihen voivat vaikuttaa perinnölliset tekijät, ravinto, liikunta ja muut ympäristötekijät. Ostekondroosi voi johtua epätasaisesta kasvusta nivelrustossa ja sen alla olevassa luussa, mikä saattaa aiheuttaa ruston irtoamista ja nivelvaurioita.

Ostokondroosin oiteita ovat mm:

  • ontuminen
  • jäykkyys ja liikevaikeudet
  • nivelten epänormaalius kuten turvotus ja lämpö
  • hevosen käytöksen muutos
  • arkuus koskettaessa tai paineen kohdistuessa alueelle


Sen oireet voivat vaihdella sen mukaan, missä nivelissä ongelma ilmenee ja kuinka vakava se on. Jos hevonen näyttää näitä merkkejä on hyvä viedä se eläinlääkärin tarkastettavaksi. Eläinlääkäri pystyy tutkimaan hevosen, kohdistamaan paikan ja antaa oikeanlaista hoitoa siihen. Varhainen tilanteen havaitseminen ja hoidon aloittaminen voi estää tilanteen pahentumisen ja edistää hevosen hyvinvointia.

Osteokonroosin hoito riippuu vaurioiden vakavuudesta, oireiden laadusta ja ongelmakohdan sijainnista. Siksi hoitosuunnitelma on hyvä laatia eläinlääkärin kanssa, jolloin sen tehoamista voidaan myös arvioida. Hyvä alkuhoito on lepo, oikeanlainen ruokinta ja mahdolliset tulehduskipulääkkeet (ell ohjeistuksella). Eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti voidaan miettiä lääkitystä, oikeanlaista liikuntaa sekä ruokavaliota nivelten tukemiseksi. Vakavissa tapauksissa, jos nivelen vaurio on merkittävä, saattaa kirurginen toimenpide olla pakollinen. Leikkaus voi kohdistua esimerkiksi vaurioituneen nivelruston poistamiseen tai muihin korjaaviin toimenpiteisiin.

Niveleiden hoto hevosellaMiten hoidat hevosen nivelet? Miten ennaltaehkäistä nivelvaurioita hevosella?

Hevosen nivelet ja niiden nivelvaurioita voidaan ennaltaehkäistä oikealla ruokinnalla, sopivalla ja säännöllisellä liikunnalla ja riittävällä palautumisella. Tämä tapahtuu seuraamalla hevosen vointia ja olemusta päivittäin, hevoselle sopivalla kengityksellä sekä säännöllisillä eläinlääkärin tarkastuksilla.

Hevosen keho tarvitsee rasitusta kehittyäkseen ja ylläpitääkseen lihaskunnon. Rasitusta pitää olla säännöllisesti, sitä pitää nostaa asteittain ja suunnitellusti. Oikeanlainen ratsastus ja liikutus on hyvä keino ennaltaehkäistä nivelsairauksia. Riskiä nivelsairauksiin voidaan seuraavilla tavoilla:

  • lämmittelemällä hevonen kunnolla ennen työskentelyä
  • treenaamalla hevosta oikeassa muodossa ja hyvässä tasapainossa
  • hevoselle sopivalla vaatimustasolla
  • oikeanlaisilla varusteilla
  • kiinnittämällä huomiota pohjiin, joilla hevosta liikutetaan

Nykyään on monipuolinen valikoima lisäravinteita ja täydennysrehuja, jotka tukevat nivelen toimintaa.

Nivelille ja rustolle tärkeitä aineita ovat:

  • glukosamiini
  • kondroitiinisulfaatti
  • hyaluronihappo
  • MSM (rikkiyhdiste)
  • myös monet aminohapot ja omega-rasvahapot ovat nivelille hyödyllisisä ravintoaineita

Laadukas nivelvalmiste Irlannista:

Nutriscience Arthri Aid Equine Joint Mobility Supplement nivelvalmiste

Arthri Aid Equine Joint Mobility Supplement on lisäravinne nivelille, joka sisältää kaikki 4 parasta nivelainetta: glukosamiinia, kondroitiinia, MSM:ää sekä hyaluronihappoa. Arthri Aid on nivelvalmiste, joka voitelee niveliä sekä edistää hevosen nivelten iskuja vaimentavien kudosten uusiutumista.

Osta tästä

Käytämme evästeitä verkkokaupan välttämättömiin toimintoihin. Evästeitä käytetään myös analytiikka- sekä markkinoinnillisiin tarkoituksiin. Evästeiden avulla kehitämme verkkokauppamme käyttäjäkokemusta. Klikkaamalla 'Hyväksy' hyväksyt evästeiden käytön.