- Ratsastajalle
- 0 likes
- 23605 views
- 0 comments
UUDEN SUKUPOLVEN TURVAJÄRJESTELMÄ PARANTAA KYPÄRIEN TURVALLISUUTTA - TUTKIJAT KEHITTIVÄT MIPS-JÄRJESTELMÄN AIVOJEN SUOJAKSI Markkinoille on tullut kypäriä, joissa on pieni keltainen piste kertomassa uudesta MIPS-turvateknologiasta. MIPS tulee sanoista Multi-directional Impact Protection System, mutta mitä tarkoittaa se tarkoittaa käytännössä? Mitä etuja MIPS tuo ratsastajalle? Tästä artikkelista saat tärkeimmät tiedot teknologiasta ja sen vaikutuksista kypäräsi turvallisuuteen!
Historia
Vuonna 1996 ruotsalainen neurokirurgi Hans von Holst alkoi tutkia kypärän rakenteen ja aivovammojen yhteyttä. Yhdessä teknillisen korkeakoulun tutkijan Peter Halldinin kanssa he kehittivät uuden MIPS-turvajärjestelmän. Nykyiset kypärät suojaavat tehokkaasti kalloa, mutta heidän päämääränään oli luoda entistä parempi suoja nimenomaan aivoille. Nykyisin MIPS-järjestelmää on tutkittu jo yli 20 vuotta ja se on levinnyt Ruotsista kauas maailmalle. Lähes 80 kypärämerkkiä ympäri maailman käyttävät MIPS-järjestelmää kypärissään. MIPS-turvajärjestelmä löytyy jo lukuisten lajien kypäristä: pyöräily, laskettelu, kiipeily, jääkiekko, moottoriurheilu – ja tietysti ratsastus. Jo useampi ratsastuskypärämerkki, kuten Back on Track ja Charles Owen, ovat hankkineet MIPS-järjestelmää kypäriinsä.
Näin MIPS toimii
Multi-directional Impact Protection System on melkoinen sanamonsteri, mutta järjestelmä itsessään on yksinkertaisen tehokas! Onnettomuudessa kypärä osuu maahan tai kovaan esineeseen yleensä vinosti, eikä suorassa kulmassa. Vinoa iskua seuraa kiertoliike: eli äkillisen pysähdyksen tapahtuessa aivot jatkavatkin matkaa liikkeen suuntaan. Kiertoliikkeiden on tutkimuksissa todettu olevan erityisen haitallisia aivoillemme. Ne voivat aiheuttaa aivoihin venymistä – joka taas on potentiaalinen vakavan aivovamman aiheuttaja. MIPS-järjestelmä perustuu tämän kiertoliikkeen vaimentamiseen. MIPS-järjestelmä perustuu vähäkitkaiseen (eli helposti liikkuvaan) kerrokseen kypärässä, joka sivuttaisen iskun tullessa antaa kypärän kuoren liikkua 10-15mm. Sivuttaisen iskun suunnalla ei ole väliä, MIPS suojaa kaikista suunnista tulevilta iskuilta. MIPS-kerros kypärässä siis antaa pään liikkua kypärän sisällä suhteessa kypärän ulkokuoreen. Siten se vaimentaa ja jakaa haitallista kiertoliikettä isommalle alueelle. Tämä taas voi vähentää aivoihin kohdistuvaa liikettä ja suojata aivoja vaurioitumiselta! Katso tästä havainnollistava video miten MIPS toimii. MIPS Explained_Equestrian from MIPS Brain Protection System on Vimeo.
MIPSin testaus
Jokainen kypärämalli, jossa on keltainen pieni merkki kertoen MIPS-teknologiasta, testataan Ruotsissa. Onnettomuustilastojen ja tutkimusten pohjalta kypärät testataan yksilöllisesti, perustuen siihen lajiin mihin kypärä on tarkoitettu. Kypärämalli testataan aina MIPS-järjestelmällä sekä ilman sitä, jotta saadaan tietoa parantaako MIPS turvallisuutta ja miten. Yli 20 000 testin jälkeen tulos on selkeä: MIPS selkeästi parantaa turvallisuutta tietynlaisten iskujen yhteydessä. Tutustu MIPS-teknologian omilta sivuilta testaukseen! Puolueeton Vakuutusyhtiö Folksam testasi myös vuonna 2018 viisitoista ratsastuskypärää. Testivoittaja sekä toiseksi tullut kypärä sisälsivät ainoina testiryhmässä MIPS-teknologian.
MIPS yhtiönä
MIPS on ruotsalainen yritys, jonka järjestelmää käyttävät jo lukuisat eri lajien kypärävalmistajat. Yrityksen omilta, englanninkielisiltä sivuilta www.mipsprotection.com voit käydä tutustumassa laajasti MIPS-järjestelmän kehittämiseen, testaamiseen ja toimintaperiaatteeseen.
Myytävät mallit
Tällä hetkellä Suomen Ratsutarvikkeessa myytävistä kypäristä MIPS-järjestelmä löytyy Back on Trackin kolmesta kypärämallista: EQ3 Lynx, EQ3 ja EQ3 Eventing. BOT-kypäriä löytyy niin sileällä kuin mattapinnallakin, blingillä tai ilman. sekä Charles Owenin My PS with MIPS -kypärästä. My PS -kypärää löytyy niin tavallisena kuin aurinkolipalla ja myös kenttäkypäränä.
Comments (0)